1964: kennismaking met de fotografie

Henk ten Bhömer leerde in 1964, op 14-jarige leeftijd de fotografie kennen via zijn vriend Frans Gelauf, wiens vader werkte in de fotowinkel van René Romp aan de Dorpsstraat 107. In deze winkel – later bekend onder de naam Foto den Hartogh – kocht Henk zijn eerste fototoestel: zo’n inklapbare Agfa rolfilmcamera die 6×9 negatieven maakte.
Henk en Frans begonnen in 1966 samen, onder de naam Studio Hefra, een eigen studio in de kelder van Frans’ ouderlijk huis aan de Schoolweg.
Al snel kwam er een vergrotingskoker, schalen en chemicaliën om zelf de foto’s af te drukken, terwijl de volgende stap de aanschaf van een ontwikkeltankje was. Hierin werden de filmpjes ontwikkeld in Agfa Rodinal – een oude bekende onder de generatie analoge zwartwitfotografen.

1974: Het fotovak in

Om de finesses in het vak te leren kennen ging Henk een schriftelijke cursus doen bij de Fotovakschool in Apeldoorn, tot het vaderland een beroep op hem deed en hij in dienst moest.
Na dienst volgde er een baan bij de papierfabriek Van Gelder tot Henk in 1974 de kans kreeg om zich weer op de fotografie te storten. Dat was bij Foto Rob Strik in Wageningen, toen nog gevestigd aan de Stadsbrink.
Naast het werk achter de toonbank maakte hij portretten, met de Olympus OM-1 kleinbeeldcamera en met de Hasselblad.

1978: Portretten en reportages

In 1978 veranderde Henk van baas en ging werken bij Foto den Hartogh, dichter bij huis en meer portret- en reportagewerk, ook weer met de camera onder de camera’s: de Hasselblad. Met gemiddeld zo’n 150 reportages per jaar was het een leuke job.
Toen Den Hartog onder de naam Postfoto in Arnhem een filiaal opende, ging Henk dat vol enthousiasme en succesvol runnen. Na dit Arnhems intermezzo ging hij weer terug naar Foto Rob Strik, inmiddels verhuisd van de Wageningse Stadsbrink naar de Hoogstraat op nummer 55.

1981: Van vak naar serieuze hobby

Omdat het in de vroege jaren tachtig niet meezat met de economie, koos Henk in 1981 voor zekerheid voor zijn gezin en eigen huis, en verlegde zijn loopbaan naar de post.
De fotografie werd daarop een uiterst serieuze hobby. Henk kocht up-to-date spullen van merken als Leica, Nikon, Contax en richtte zijn ruime zolder in als comfortabele doka met stromend water – iets wat later handig was toen Henk uit de boedel van het gesloten Rob Strik-filiaal in Tiel een heuse dokatafel kon overnemen.
In het midden van de jaren tachtig maakte Henk naast zijn eigen reportages veel persfoto’s voor de Renkum-Heelsum Express, Rijnstreek en Veluwepost in opdracht van plaatselijke persfotografen.

1986: Henk’s één-uur-service!!

Een specialiteit van Henk was het maken van foto’s van competitie-teams bij de Renkumse tennisvereniging Bakkershaag, die dezelfde avond aan de teams werden uitgereikt. Let wel: dat was nog ruim vóór de komst van minilabs met één-uur-service! Bij diverse sportclubs in Renkum hangen nog steeds foto’s van Henk.
Op de Photokina, de tweejaarlijkse wereldfotografiebeurs in Keulen waar Henk zich nog steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de fotografie houdt, verschenen halverwege de tachtiger jaren de eerste (professionele en onbetaalbare) digitale camera’s, en was het voor hem al duidelijk dat de dagen van doka, fotorolletje en ontwikkeltankje geteld waren.

2000: Analoog wordt digitaal

De opkomst van de digitale fotografie heeft geresulteerd in een vlot afscheid van de ouwe trouwe doka op zolder, en met het opgroeien en op zichzelf gaan wonen van de kinderen, konden er op de bovenverdieping een aantal muren weggebroken worden voor een echte, digitale studio.
Hier maakt Henk met zijn digitale Nikon (op moment van schrijven een D700) en professionele flits- en achtergrondinstallatie portretten en kan hij zich helemaal uitleven in zijn hobby. Ondertussen zijn Henk en zijn vrouw Dini opa en oma: de twee kleinzoons zijn dankbare fotomodellen!

En nu: Modellen gezocht . .

Uiteraard is het als fotograaf leuk om van tijd tot tijd nieuwe gezichten voor de lens te krijgen. En dat werkt beide kanten op: Henk kan zich weer uitleven op zijn hobby en jij krijgt als model de kans om voor kostprijs een leuk en professioneel gefotografeerd en eventueel ook ingelijst portret of groepsfoto te bemachtigen.

En dat Henk zijn ‘roots’ niet vergeet, blijkt uit het feit dat hij nog steeds bevriend is met zijn allereerste ‘compagnon’ Frans Gelauf. En die allereerste Agfa klapcamera? Die heeft nog steeds een ereplekje bij Henk thuis.